Här kan du läsa om de olika behandlingar vi utför. Klicka på respektive behandling för att läsa mer.

Vanlig tandvård

Grundundersökning

I en basundersökning ingår en noggrann genomgång av din mun och dina tänder. Den behandlande tandläkaren går igenom och tittar på dina tänder och ditt tandkött för att se över din munhälsa samt leta efter synliga skador som exempelvis karies, plack, förändringar på slemhinnorna eller om det finns någonting som tyder på sjukdom i munhålan. Det ingår några röntgenbilder för att komplettera undersökningen och som gör det möjligt för tandläkaren att upptäcka eventuell problematik som inte går att se med blotta ögat. Om din tandläkare skulle upptäcka någonting som kräver uppföljning eller behandling kommer du att informeras och konsulteras. Du kan alltid få ett kostnadsförslag om du vill.

Avlägsnande av plack och tandsten

Plack byggs upp i munhålan dagligen. Om dessa plack inte tas bort i tid, kommer de att ackumuleras i lager och kan därmed leda till skador på tandemaljen, inflammation i tandköttet och karies.

Avlägsnande av plack och tandsten är en smärtfri metod som ger förebyggande åtgärder för att bevara tänder och tandkött.

De vanligaste symptomen på tandsten eller plack är dålig andedräkt och blödning i tandköttet.

Tandkronor och bryggor

Tandkronor och bryggor är en fast lösning för saknade eller skadade tänder för att återställa ditt leende till sitt naturliga tillstånd.

Tandkronor

En tandkrona är som en tandformad hätta som placeras över en tand  för att omsluta och täcka tanden för att återställa dess form och storlek, styrka och förbättra dess utseende.

Tandbryggor

En tandbrygga består vanligtvis av två eller flera specialanpassade kronor som placeras på distansen eller förankrar tänder på vardera sidan av det utrymmet som bildas av din saknade tand eller tänder.

Fasta bryggor är starka och tillförlitliga och i de flesta fall känns och ser väldigt mycket ut som naturliga tänder.

Huvudindikationer för tandkronor och bryggor.

  • Trasiga tänder som inte kan återställas med fyllningar
  • Återställa saknade tänder i ett utrymme mellan två tänder
  • Rotfylld tand som inte tål bettrycket
  • Omfattande förslitning och tandgnissling

 

Material

Olika typer av material kan användas i kronor och bryggor: metall, keramik, zirkoniumoxid eller en kombination av material

När du väljer materialet till din krona kommer din tandläkare att ta hänsyn till faktorer som:

  • Tandens plats
  • Hur mycket av tanden som visas när du ler
  • Tandköttsvävnadens position
  • Funktion av tanden som behöver kronan
  • Hur mycket naturlig tand som finns kvar
  • Färgen på de kringliggande tänderna

Du kan också prata med din tandläkare om dina personliga preferenser.

Underhåll av dina kronor / bryggor

Det är viktigt att ta väl hand om dina kronor/bryggor för att säkerställa maximal funktion och estetik. Rätt vård hjälper också till att bibehålla hälsosamt tandkött och tänder, vilket säkerställer en lång livslängd för dina kronor/bryggor. Här är några tips om hur du tar hand om dina kronor/bryggor.

Egenvård

God munhygien, effektiv tandborstning och tandtråd minst en gång om dagen innan läggdags, skölj åtminstone efter varje måltid om tandborstning inte är möjligt. Borsta runt kronan med en mjuk tandborste, särskilt där tand och krona möts (kanten); eftersom skadliga bakterier kan hamna i detta område för att orsaka förfall och tandköttssjukdomar.

Professionell vård

Sex månaders regelbunden kontroll för att upptäcka om det finns några problem i samband med kronor/bryggor.

Tandproteser

Tandproteser är avtagbara löständer som kan ersätta saknade tänder och hjälper till att återställa ditt leende. Om du har förlorat alla dina naturliga tänder, vare sig från tandköttssjukdom, karies eller skada, kommer det att gynna ditt utseende och din hälsa att ersätta de saknade tänderna. Det beror på att proteser gör det lättare att äta och prata än vad du kan göra utan tänder – saker som människor ofta tar för givet.

När du tappar alla dina tänder kan ansiktsmusklerna sjunka och få dig att se äldre ut. Tandproteser kan hjälpa till att fylla ut ansiktet och profilen.

Protestyper

 

Delprotes

En delprotes görs för att fylla utrymmet som lämnas av några förlorade tänder. För att hålla delprotesen på plats används klammer för att fästa protesen till närliggande  tänder.

Helprotes

En helprotes görs när alla naturliga tänder saknas. Den är lämplig för att ersätta de övre och nedre tänderna.

Material

Tandproteser kan vara gjorda av akryl eller metall. Din tandläkare kommer att ge dig råd om det bästa materialet för dig.

Underhåll av dina proteser

Proteser kan gå sönder om du tappar dem. Rengör alltid dina proteser över en skål med vatten eller en hopvikt handduk i handfatet i fall du skulle tappa dem. Rengör dagligen din tandprotes i ljummet vatten med en mjuk borste och flytande diskmedel (inte maskindiskmedel). Skölj protesen noga. Använd inte slipande medel såsom tandkräm.

Koka aldrig din protes.

Det lönar sig att rengöra protesen minst en gång per vecka med desinficeringslösning eller desinficeringstablett.

Du kan köpa lösningen eller tabletterna på apoteket eller i stora affärer. Borsta dagligen gommen, tandköttet och tungan med en mjuk tandborste.

Låt munnens slemhinnor vila genom att vid behov hålla protesen borta från munnen över natten. Du ska förvara protesen fuktigt.

Gå regelbundet hos din tandläkare för undersökning av slemhinnorna, protesen och eventuella resterande tänder. Om du inte använder protesen på en lång tid ändrar både protesen och din mun sin form och då kan det hända att protesen inte passar längre.

Rotkanalbehandling

Rotkanalbehandling (endodonti) är en behandling som används för att behandla tanden där tandpulpan  har blivit inflammerad, infekterad eller dött. Rotkanalbehandling kan rädda en tand som annars kan behöva att tas bort helt.

 

Infektionen vid rotkanalen orsakas av bakterier som lever i munnen och invaderar tanden. Detta kan hända vid karies, läckande fyllningar, skador på tänderna till följd av trauma.

Tanduttagning

Det kan finnas flera olika bakomliggande orsaker till att en tand bör dras ut. Det kan bero på inflammationer, tandlossning, stora eller obehandlade kariesangrepp, komplikationer med visdomständer, trauma mot en tand eller någon annan skada. Tandläkaren tittar alltid på olika alternativ för att rädda tanden innan det bestäms att tanden måste dras ut.

Att dra ut en tand är smärtfritt med rätt bedövning och teknik, däremot kan området där tanden suttit bli svullet och ömt efter behandlingen. Det är viktigt att hålla rent i munnen efter att tanden dragits ut.

Estetisk tandvård

Tandfasader

Vad är tandfasader?

Tandfasader (ibland kallade porslinsfasader eller tandporslinslaminat) är tunna, skräddarsydda skal av tandfärgat material som är utformade för att täcka framsidan av tänderna för att förbättra ditt utseende. Dessa skal är bundna till framsidan av tänderna och ändrar färg, form, storlek eller längd.

 

Olika typer tandfasader

Tandfasader kan tillverkas av olika material. Du måste diskutera med din tandläkare om det bästa valet av fasadmaterial för dig.

 

Eftervård av tandfasader

Tandfasader behöver ingen särskild vård. Fortsätt att följa god munhygien, inklusive borstning, tandtrådning och sköljning med ett antiseptiskt munskölj som vanligt. Även om porslinsfasader tål fläckar, kan din tandläkare rekommendera att du undviker fläckframkallande mat och dryck (till exempel kaffe, te eller rött vin).

Tandblekning

Tandblekning är en kemisk process som tar bort ytligare missfärgningar, tanden blir ljusare. Emalj, dentin och eventuella fyllningar, kronor och fasader varken påverkas eller skadas av karbamidperoxid som finns i den produkten vi använder.

I våra kliniker kan vi erbjuda dig blekskenor anpassade efter dina tänder och ett kit med blekgel och instruktioner. Vi använder oss av Opalescence.

Hur länge håller tandblekning?

Resultatet av tandblekning kan vara mycket stabila med rätt vård. Beroende på din kost och din livsstil kan tandblekning behöva göras regelbundet, vilket är helt ofarligt.

Käkkirurgi

Implantat

Tandimplantat är speciella skruvar av titan som opereras in i käkbenet. Implantaten fungerar som konstgjorda tandrötter i käken. Till skruvarna kan man koppla små förlängningar av titan eller annat material som sticker upp ur tandköttet. Förlängningarna kallas distanser. På de här distanserna eller direkt på implantatet kan sedan en ny konstgjord tand eller en rad nya tänder fästas.

Titan är en metall som har en unik förmåga att växa fast i käkbenet och går bra ihop med kroppens vävnader.

Innan man bestämmer sig för en implantatbehandling blir man undersökt av tandläkaren och pratar igenom hur man mår allmänt. Frågor som brukar diskuteras är om implantat är bästa lösningen, vilka förutsättningar som måste vara uppfyllda för att man ska kunna få implantat och om det behövs någon förbehandling. Hur lösning ser ut som man diskuterar fram med sin tandläkare beror på hur området ser ut kring den skadade tanden eller tandluckan.

Vad krävs för att få behandling med implantat?

Det finns få sjukdomar som gör att man inte kan få implantat, men tandläkaren kan behöva samråda med en läkare före operationen. Benskörhet, vissa mediciner eller cancerbehandling med strålning kan göra att implantatbehandlingen måste skjutas upp. Om man har hjärt-kärlsjukdomar och använder blodförtunnande medicin behövs kontakt med en läkare. Man kan opereras även om man är äldre. Det är inte hur gammal man är som är avgörande, utan hur frisk man är för sin ålder.

Parkinsons sjukdom, Sjögrens syndrom eller stroke är exempel på sjukdomar som kan göra det svårare att ha lösa proteser. Då kan implantat göra att man får bättre livskvalitet.

Implantat på barn och ungdomar görs bara av specialister efter en särskild undersökning. Barn växer, liksom deras käkben, och implantaten kan hamna i ett felaktigt läge om de opereras in för tidigt.

Rökning kan försämra chanserna till en bra läkning efter implantatoperationen.

Parodontal behandling

Parodonti eller periodontal sjukdom är en sjukdom i tandköttet, tandbenet och ligament som omger tänderna och detta kan orsaka tandlossning med tiden. Behandlingen kallas parodontal behandling och det innefattar att tandsten tas bort ovan och under tandköttet. Några symtom på parodonti är att tandköttet blöder, är tillbakadraget, är känsligt, är rött och inflammerat, dålig andedräkt och lösa tänder.

Välkommen till oss!

Kontakt

Adress:
Storgatan 28,
361 30 Emmaboda

Tel:
073 – 973 98 66

E-post:
infoemmaboda@sverigeklinikerna.se

Följ oss!

Svenska SV English EN العربية AR